Comissió 1936-1937

Al mes d’abril de 2019 es va fer a la beneficència una exposició anomenada “La República de les Falles” dedicada al poc estudiat període faller que va de 1932 a 1936. La mostra que ocupava un parell de sales relatava diferents aspectes de les falles de l’època amb profusió de material gràfic.

Em va cridar l’atenció un plànol de la ciutat de València on figuraven les diferents comissions falleres que van existir aquells anys, i ho feia mitjançant punts multicolors segons l’any en què es va plantar falla.

En principi no em va semblar estrany veure un punt a la nostra demarcació, ja que de tots és conegut que es va plantar falla el 1934, però sí que el punt tinguera dos colors, roig i verd. Immediatament vaig buscar la interpretació dels mateixos que hi havia al plànol i que deia, que el verd corresponia a les falles plantades a 1934 i el roig a les plantades el 1937 i això sí que em cridà l’atenció, l’asterisc que apareixia al costat de 1937 deia el següent “* Comissions constituïdes. Amb l’esclat de la guerra les falles mai es plantaren”. L’anterior vol dir que l’any 1936 dones i homes del nostre barri van decidir plantar falla tot i que les circumstàncies ho van impedir, no només a ells sinó a totes les falleres i fallers de la ciutat.

Amb l’anterior podem dir que a la nostra història cal afegir una comissió més, que no un monument. I òbviament aprofundir en la informació que hem trobat i saber, si es pot qui eren aquells comissionats que s’afegeixen a la nostra història.

Per al que toca a les falles de l’exercici 1936-1937, sí que he trobat prou informació i seguidament resumeix-ho el més destacable de la mateixa:

Al mes d’abril de 1936, les nombroses falles que s’havien plantat a la ciutat de València l’exercici anterior, tornen a constituir-se i ho fan amb plena normalitat, fins que al 18 de Juliol es produeix la sublevació militar que a la nostra ciutat va fracassar de totes totes. Aquest fet va marcar un abans i un després, l’esclat de la guerra civil era un fet i la nostra ciutat es va convertir en un lloc clau en tots els sentits per a la república, que es va precipitar quan el 8 de novembre de 1936 el govern de l’estat es trasllada a la nostra ciutat, que de facto exerceix com a capital de la segona república. Amb aquest fet i l’allau de gent que va fugir del front de Madrid la ciutat es transforma i multiplica la seua població.

Les comissions falleres van fer la seua activitat amb normalitat fins al mes de juliol, en el que la situació canvia, hi ha constància que tots els fons recaptats en els diferents actes fallers, generats bàsicament per revetlles i representacions teatrals, són donats per al finançament d’hospitals, milícies populars, refugis i altres, i van ser de 44.000 pessetes de l’època, superiors a les 40.000 pessetes que destina el ministeri d’instrucció per a la construcció de les 4 falles de les quals els ninots van ser exhibits a la llotja amb motius propagandístics i només una es va plantar però que mai va ser cremada per raons no conegudes, encara que algunes fonts apunten als bombardejos que patia la ciutat com a causa probable.

Com veieu un exercici faller del mes atípic.

Scroll Up